fbpx

Αιτίες

Πολλά από τα προβλήματα που προκαλούν πόνο στην οσφυϊκή χώρα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η εκφύλιση είναι μια διαδικασία στην οποία η χρήση και η φθορά (wear and tear) προκαλούν την επιδείνωση της κατάστασης του δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος υφίσταται διαφορετικές μορφές επιβάρυνσης κατά την καθημερινή χρήση της μέσης μας. Σε γενικές γραμμές ο δίσκος δρα ως απορροφητής κραδασμών. Το σκύψιμο είναι μια κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση του δίσκου και μπορεί επίσης να προκαλέσει την πρόπτωση του δίσκου προς το σπονδυλικό σωλήνα και τα νεύρα.

Οι πρώιμες (αρχικές) αλλοιώσεις που συμβαίνουν στο δίσκο είναι φθορές στον περιφερικό δακτύλιο, το εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου. Οι αλλοιώσεις αυτές επουλώνονται με τον ίδιο τρόπο που επουλώνονται και οι αλλοιώσεις των συνδέσμων, δηλ. με τη δημιουργία ουλώδους ιστού. Ο ουλώδης ιστός δεν είναι τόσο δυνατός όσο ο φυσιολογικός ιστός. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια τραυματισμού οδηγούν το δίσκο στο να γίνει σκληρός και στο να χάσει την ικανότητά του να δρα ως απορροφητής κραδασμών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι ο δίσκος να καταρρεύσει εντελώς και να καταστραφεί. Σε μια προσπάθεια του οργανισμού να ανταποκριθεί σε αυτή την εκφύλιση και να αντισταθμίσει την απώλεια, δημιουργούνται οστεόφυτα. Ο πυρήνας του δίσκου (το κεντρικό του τμήμα) χάνει το υδατικό του περιεχόμενο και αρχίζει να διαρρηγνύεται. Τα οστεόφυτα αναπτύσσονται τόσο γύρω από το δίσκο όσο και γύρω από τις σπονδυλικές αρθρώσεις. Θεωρείται δε ότι είναι το αποτέλεσμα της υπέρμετρης κίνησης (πέρα από το φυσιολογικό) στο συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Τελικά οστεόφυτα σχηματίζονται και γύρω από τα σπονδυλικά νεύρα.

Ρήξη των δακτυλίων
Μια ξαφνική κίνηση μπορεί να προκαλέσει μικρή ρήξη στο σκληρό εξωτερικό τοίχωμα (τον δακτύλιο) τον δίσκου. Οι γειτονικοί σύνδεσμοι μπορούν επίσης να διαταθούν. Εφόσον οι δακτύλιοι και οι σύνδεσμοι περιέχουν νευρικές ίνες πόνου, μια ρήξη μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου – Ισχιαλγία
kili(1)
Ένας από τους πιο δραματικούς τραυματισμούς στην οσφυϊκή μοίρα είναι η κήλη τον δίσκου. Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός εξασθενεί τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση που προέρχεται από τον πυρήνα του δίσκου. Κάποιες από τις στοιβάδες του ινώδους δακτυλίου σπάνε και υλικό από τον πηκτοειδή πυρήνα (σαν gel) προβάλλει και δημιουργεί την κήλη του δίσκου.

Εάν η νευρική ρίζα συμπιέζεται από την κήλη του δίσκου τότε συχνά εμφανίζεται πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στις περιοχές που νευρώνονται από την αντίστοιχη ρίζα που μπορεί να συνυπάρχει με τον πόνο στην μέση.

Εκφυλισμένοι δίσκοι
HDISCAXΑκολουθώντας επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, οι δίσκοι αφυδατώνονται, σχηματίζουν ουλώδη ιστό και εκφυλίζονται με αποτέλεσμα την απώλεια της απορροφητικής τους ικανότητας. Η πίεση ασκείται στα οστά και στις αρθρώσεις οδηγώντας σε αρθρίτιδες (σύνδρομο Facet) και συχνά προκαλεί ανυπόφορους πόνους. Η άρθρωση που έχει αρθρίτιδα είναι ασταθής και οι μύες της περιοχής είναι σε τάση για να σταθεροποιήσουν τα χαλαρά τμήματα με αποτέλεσμα την αύξηση τον σπασμού και ακόμα μεγαλύτερου πόνου.

Η υπερβολική κίνηση μπορεί να ερεθίσει τις ανάντεις και κατάντεις αρθρικές αποφύσεις (facets).Ετσι αναπτύσεται αρθρίτιδα που προκαλεί μηχανικό πόνο . Στα τελευταία στάδια της σπονδυλικής εκφύλισης, οστεόφυτα από την εκφυλιστική διαδικασία μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως Σπονδυλική Στένωση. Το σπονδυλικό κανάλι γίνεται στενό και πιέζει τις νευρικές ρίζες και τον νωτιαίο μυελό προκαλώντας πόνο και νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα στα πόδια.

Σπονδυλική Στένωση
Ο όρος οσφυϊκή στένωση αναφέρεται σε οποιαδήποτε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Οι αιτίες είναι πολλές. Η πιο συχνή είναι η εκφύλιση, η οποία ουσιαστικά συμβαίνει σε ολόκληρο τον πληθυσμό προχωρημένης ηλικίας, σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετική κλινική σημασία. Μια άλλη αιτία της στένωσης είναι η διολίσθηση ενός σπονδύλου πάνω σε άλλον με μετατόπιση τον σπονδυλικού σώματος και σαν συνέπεια έχει τη στένωση τον σωλήνα. Αυτή η διολίσθηση ονομάζεται σπονδυλολίσθηση. Ομοίως, η σπονδυλολίσθηση μπορεί να έχει πολλές αιτίες (εκφυλιστικές ,τραυματικές ή και συγγενείς ανωμαλίες).

Άλλες αιτίες είναι: η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και η πάχυνση του ωχρού συνδέσμου .

Συμπτώματα
Ο πόνος στο χαμηλό τμήμα της μέσης μπορεί να διαχωριστεί σε δύο κύριους τύπους: μηχανικός τύπος πόνου και συμπιεστικός τύπος πόνου.

Ο μηχανικός τύπος πόνου προέρχεται από φλεγμονή που προκαλείται από ερεθισμό ή τραυματισμό του δίσκου, των ανάντις και κατάντις αρθρικών αποφύσεων, των συνδέσμων ή των μυών της μέσης. Μια, συνηθισμένη αιτία μηχανικού πόνου είναι η εκφύλιση τον δίσκου. Ο μηχανικός τύπος πόνου συνήθως αφορά το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους γλουτούς και στους μηρούς. Σπανίως επεκτείνεται και κάτω από το γόνατο.

Ο συμπιεστικός τύπος πόνου συμβαίνει όταν τα νεύρα που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη ερεθίζονται ή πιέζονται. Μια συνηθισμένη αιτία συμπιεστικού πόνου είναι η δισκοκήλη. Το ισχιακό είναι το νεύρο που κυρίως επηρεάζεται. Ένα από τα πρώιμα σημάδια, της πίεσης μιας νευρικής ρίζας είναι το μούδιασμα στην περιοχή που νευρώνεται απο το συγκεκριμένο νεύρο. Επιπλέον μπορέι να συνυπάρχει πόνος, ο οποίος συνήθως επεκτείνεται κάτω από το γόνατο προς τον άκρο πόδα. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο η μέση καθεαυτή να μην πονάει. Τελικά, οι μύες τους οποίους ελέγχει το νεύρο γίνονται αδύναμοι.

pinakas(5)
Τα δερμοτόμια, των κάτω άκρων τα οποία νεκρώνονται από διάφορα σπονδυλικά νεύρα.

skinareas

Τα δερμοτόμια των κάτω άκρων

dermatomes(5)
Η σπονδυλική στένωση μπορεί και αυτή επίσης να προκαλέσει συμπιεστικό τύπο πόνου. Σε μερικούς ανθρώπους, η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει στένωση του σπονδυλικού σωλήνα όπου εντοπίζονται τα σπονδυλικά νεύρα. Αυτό προκαλεί ερεθισμό σε όλα τα νεύρα μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και παρεμποδίζει την φυσιολογική λειτουργία τους. Το μούδιασμα μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο κάτω άκρα. Το μούδιασμα μπορεί να χειροτερέψει με δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Ο πόνος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο κάτω άκρα. Ο πόνος χειροτερεύει με δραστηριότητες όπως το περπάτημα και καλυτερεύει μετά από σύντομες περιόδους ξεκούρασης. Επίσης μπορεί να υπάρξει αδυναμία των μυών και των δύο ποδιών και αυτή χειροτερεύει όταν η δραστηριότητα εντείνεται.

Το ιππουριτιδικό σύνδρομο
Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, η κήλη τον δίσκου μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να γεμίσει ολόκληρο το σπονδυλικό κανάλι. Η άμεση πίεση των νεύρων σε αυτό το επίπεδο μπορεί να προκαλέσει παράλυση των μυών που ελέγχουν το έντερο και την ουροδόχο κύστη. Αν χάσετε τον έλεγχο των σφιγκτήρων του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης σας, πρέπει να έρθετε επειγόντως σε επαφή με τον γιατρό σας .

Πρότυπη Θεραπεία Μέσης στο κέντρο της Αθήνας